GaesteblogJacob.jpeg

Gør det i november: Reparér, køb mindre og byt til nyt

Vi lever i en verden som har taget en vanvittig drejning igennem de seneste 100 år.
Forbrug er blevet mange menneskers mål. Vi bruger nu så mange ressourcer at ”World overshoot day” i år faldt allerede den 2. August. Det var den dato hvor vi havde forbrugt flere ressourcer end Jorden kan forny på et år.

Vi ved jo godt at det er galt, men det er så svært at gøre noget ved. –og hvorfor gøre noget ved det når alle andre bare lever videre som før?

I Vallekilde startede Rasmus Thirup Beck, Frigg Bonde og jeg i sommers en RepairCafé på Vallekilde Højskole. Et sted hvor man mødes og reparerer ting som er gået i stykker. Tit ved man ikke lige hvordan man reparerer ting, men så kan man lære det af en anden.
Det har ret hurtigt vist sig at det med at reparere ting er et mindset. –Noget man lige skal nå at tænke før man bare bruger sin normale ”smid-ud-refleks”.
Ved sidste Repair-Café mødte der en hel del midaldrende reparatører op: Folk som ikke selv havde noget de skulle reparere, men som bare synes det er sjovt at hjælpe andre med at reparere ting.
På den møde blev Repair-Caféen også et fint generations-møde mellem borgere, højskole-elever og pensionister.
En pensionist fortalte om hvordan man bruger Youtube-klip til at nulstille printere der har indkodet at de skal gå i stykker på et bestemt tidspunkt. En Højskole-elev sagde bagefter: ”Hvor er det vildt at pensionister skal lære os at bruge Youtube til fornuftige ting.”

Så der ér faktisk noget man kan gøre ved alt forbruget. Og det føles godt at give gamle ting nyt liv.
Den slags initiativer breder sig som ringe i vandet og nu har højskole-eleverne taget initiativ til et bytte-marked den 26. November med titlen ”Giv hvad du har, tag hvad du kan bruge”.

Det er skønt hvis den slags initiativer breder sig ud i verden.
Novembers kalender er tætpakket med ting man kan involvere sig i hvis man vil passe på planeten:
26. November: Bytte-marked         (Giv hvad du har, Tag hvad du kan bruge)
24. November: Buy-Nothing Day  (Et årligt modsvar til Black Friday)
23. November: RepairCafé           (Opus 3 i Vallekilde)
21. November: Kommunalvalg:    (Stem på kandidater der tør prioritere at vi passer på planeten : )

Buy Nothing Day:

-----------------

Dette indlæg er offentliggjort ifølge denne aftale 

Aftale