100OkoSkilt.jpeg

Mere økologi i kommunens køkkener og kantiner

Lokale fødevarer Økologi Grønt håb Iværksætteri Erhverv

 

I Alternativet Odsherred er vi glade for at konstatere, at DF, SF og Enhedslisten nu også har lagt ønsket om økologisk mad i de kommunale køkkener ind i deres valgprogrammer. 

Det nytter altså noget at presse på for at få sat en grønnere dagsorden, som vi gjorde, da vi for halvandet år siden sendte netop det forslag til vores kommune. 

Gode erfaringer

I dag arbejder en tredjedel af landets kommuner med økologiske råvarer. Hvor nogle kommunale køkkener er 90% økologiske eller mere, har man andre steder foreløbig nået en målsætning om at være 60% økologiske. 

Men uanset om man er helt eller delvist økologisk, er der altså allerede masser af erfaring at trække på, den dag Odsherred beslutter sig for at følge trop.

Det har f.eks. vist sig at øko-andelen kan øges uden at gøre måltiderne dyrere. 
Det sker gennem en højere forarbejdningsgrad i det enkelte køkken, gennem minimeret madspild og gennem en årstidsbestemt kost med mere grønt og mindre kød. 
En kostsammensætning, der samtidig er sundere for både mennesker og klima. 

 

En anden vigtig erfaring er den øgede trivsel, der finder sted blandt medarbejderne, når køkkenerne lægger om til økologi. Fremfor at hælde hel- eller halvfabrikata i gryderne arbejder de køkkenansatte nu med råvarerne fra bunden. 

De bruger deres håndværk og får større mulighed for faglig udfoldelse og tilfredsstillelse. 

At maden er økologisk, og derfor garant for dyrevelfærd og pesticidfrie marker, har vist sig at være en ekstra motivationsfaktor i mange af køkkenerne, hvor sygefraværet blandt de ansatte er faldet dramatisk efter øko-omlægningen.

Flere økologer, flere bier, mere bosætning 

I Alternativet tør vi godt tro på, at en kommunal kostpolitik, der efterspørger lokale, økologiske fødevarer, kan motivere og inspirere flere af områdets landmænd til en grøn omstilling i deres produktion – og dermed være med til at skabe flere lokale jobs i økologiske virksomheder. 

Udover at beskytte vores drikkevand vil flere økologiske landbrug forbedre biodiversiteten, hvilket igen vil føre til flere bier i Geopark Odsherred. Og med de tendenser, der er i tiden, vil det alt sammen være med til at tiltrække mennesker, der ønsker en sund livsstil i en kommune, hvor man kan dyrke frugt og grønt i sin have uden at frygte forurening med pesticider fra landbruget.

Vi håber derfor, at der efter kommunalvalget 2017 er et tilstrækkeligt politisk flertal til at sikre økologien en fremtrædende plads i de kommunale køkkener og kantiner. 

Det er vejen frem for mennesker, dyr, miljø og klima.